Prøvesæsonen er igang.

2016-03-04 12:12
I skrivende stund sidder jeg og melder vores hunde på prøver. Sæsonen er startet og vinterens træning skal nu afprøves. Vi er i DK meget priviligeret. Vi har to Retriever klubber der begge tilbyder prøver. 

I Dansk Retriever Klub er vi endvidere så priviligeret af regionerne afholder uofficielle prøver. Prøver hvor man kan "træne" i at gå til prøve.
 
Det er disse prøver jeg gerne vil slå et lille slag for. Jeg oplever at både C-prøverne og de Uofficielle WT'er ikke bruges helt som de er tiltænkt. Disse prøver kom oprindeligt til for at regionerne havde en god indtægts mulighed, men mest af alt for at "vi - du og jeg" kunne øve os i at gå til prøve. 
 
Meningen med C-prøverne og de uofficielle WT'er er at vi på disse prøver betaler for at komme på en prøve hvor vi kan træne hunden og os selv, i netop det at fører hunden på prøve.
 
Jeg er syntes at alt for få af deltagerne bruger prøverne rigtigt. De fleste er lige så forhippet på at få en 1.pr. på en uofficiel prøve som på en officiel. Det syntes jeg er rigtig ærgeligt. 
 
Jeg bruger en uofficiel prøve til at træne på. Det betyder at hvis min hund laver en fejl eller bliver ulydig så vælger jeg at trække mit nul og rette hunden. Bytter den i søget - ja så går jeg ud i søget og tager det vildt fra den, som den har byttet til, opfordre hunden til at hente det stykke den oprindeligt havde i munden. Herefter spørger jeg pænt dommeren om jeg må have lov at sende hunden igen, for at få mulighed for at træne opgaven. 
 
Knalder min hund på en markering, så løber jeg ud efter den fra tager den vildtet, lægger snor på den, meddeler dommeren at jeg er helt bevidst om at jeg har lavet et nul, spørger dommeren pænt og om jeg må fortsætte til næste markering for at træne situationen. 
 
Jeg har aldrig mødt en dommer som har sagt nej til mig, når jeg har haft et ønske om at rette en fejl på en prøve, tværtimod er jeg bleve mødt med forståelse og imødekommenhed. Så I skal ikke være urolige for at gribe ind og for at spørge om I må fortsætte prøven selvom I godt er klar over at I har trukket et nul.
 
Det kan være alt muligt der kan gå galt, men det vigtigste er at jeg ikke tillader min hund at fejle, selvom vi er på prøve. Det syntes jeg nemlig, er meningen med de uofficielle prøver. Vi er der for at træne i at gå til prøve, så vi har mulighed for i en afslappet atmosfære at være i prøve situationen. At prøve hunden på de opgaver vi har trænet så myre flittigt.

Derfor vil jeg opfordre jer alle til at tænke over hvad jeres mål er med at starte hunden på prøven. Det kan f.eks. være at I er usikre på om den kan sendes i et retningsbestemt søg, så er det målet for prøven, og kan hunden ikke sendes så gå frem i terrænet og hjælp den til at forstå opgaven og stole på dig.

Det kan være at du ønsker at se om den kan klare alle opgaver i en begynderklasse, så er du koncentreret og retter fejl hele prøven igennem, med fokus på hundens præstation fremfor på præmieringen.

Det kan være du ønsker at afprøve dirigerings niveauet i åbenklasse, så er det denne øvelse der skal have dit absolutte fokus denne dag. Glæd dig over de ting der går godt og noter dig de ting som skal trænes mere.
 
Jeg kan have dage hvor jeg kommer hjem med en 1.præmie men ikke er helt tilfreds med hundens præstation, jeg kan også have dage hvor jeg kommer hjem med en 2.pr. og hvor jeg er jublende glad fordi en øvelse jeg har kæmpet med, denne dag gik helt perfekt, så pyt med at hunden fejler på en anden ting den dag.
 
Så kære venner .... HUSK at have et mål med en prøve start, husk at tænke over hvad du ønsker at få med hjem den dag. Hold fokus på din og hundens præstation, ikke på præmieringen.
 
Knæk og bræk til jer alle !
Pernille Lillevang | CVR: 36992085 | Remmerslundvej 28, Hedensted - DENMARK | Tlf.: +45 30288003 | pernille@potepower.dk