Lykken bliver ikke mindre af at blive delt!

Jeg føler mig ret lykkelig. Lykkelig fordi jeg har et af de bedst job! At få lov at møde en masse skønne mennesker og deres hunde. Lykkelig fordi jeg elsker at lægge det puslespil, som det ofte er at træne hunde.
De hunde jeg træner og omgås er forholdsvis ens. De har de samme drifter og de har fine temperamenter og højt energiniveau. Menneskerne i den anden ende af snoren, er derimod ret forskellige. Det betyder at hundene kommer med forskellig bagage, når de lander på træningspladsen.
Det er det puslespil, jeg synes er interessant. Hvordan får man hund og fører til at skabe en god relation og flytte sig sammen. Hundene vil altid gerne forsøge at gøre det bedste de kan. Der er faktisk ikke hunde, som vil modarbejde eller med vilje gøre tingene svært for deres ejer, sådan tænker hunde slet ikke.
Ejerne kan derimod være svære at forme til den rigtige brik i puslespillet. Nu flere hunde de har haft, nu sværere er det at ændre på "plejer".
Men ofte lykkes det efter lidt tid. Det at få sagt tingene højt, få sat ord på hvor "handleren" som vi kalder hundeføreren, kan forbedre sig. Det er ikke let, det er svært at modtage, fordi det ofte opfattes som kritik og det er ikke altid rart.
Så hvis vi nu aftalte når vi træner hund, at der ikke findes kritik - men kun hjælp. Feedback er min hjælp til dig og de kommer fra hjertet! Så vil vi lettere kunne flytte os.

Det er heller ikke altid populært at være den der skal sige det højt. Det ses tydeligt når jeg træner med gode venner. Vi er SÅ dårlige til at reflektere over hinandens fejl eller vaner - eller løsninger. Vi vil så gerne være pæne og søde - så vi hjælper ikke hinanden - men forbliver pæne og søde!

Men ofte sker der noget, når der sættes ord på tingene. Der starter en process, ikke nødvendigvis samme dag. Vi mennesker er ofte indrette sådan, at vi lige skal sove på tingene, måske vende problemet med en anden træningsmakker, måske træne lidt med hunden alene og så teste om det nu bliver anderledes, hvis jeg ændre det nævnte i min træning. Det er fornuftigt nok. Det er også helt forståeligt. Det er faktisk, det helt rigtige at gøre. Atter andre har brug for at få samme besked men sagt med andre ord.

Der er også de hundefører, hvor metoden er vigtigere end målet. Det er ofte dem jeg møder i klikker miljøet. Jeg syntes mange af dem er meget teoretiske og de fleste kan alle læringsteorierne på rygraden. Men ofte er det dem jeg ser med de mest stressede og ubalancerede hunde. Det at hundene skal "gætte" sig til løsningerne, tror jeg ikke altid er en godt. Jeg oplever at disse mennesker har svært ved at skelne mellem almindelig opdragelse og så træning og indlæring af nye ting. Det flyder ligesom sammen for dem. Det er også ofte hundefører der bliver tøvende og iagttagende på hundene, i stedet for at gå forrest og vise vejen. Hunde har absolut ikke lyst til at have ansvaret for noget som helst. De vil helst at vi har kontrollen og at vi viser, at vi har kontrollen og hvad vi ønsker.

Få er af den opfattelse at de har trænet så mange hunde, at de ikke behøver at ændre noget og vil gøre som de altid har gjort og så må hunden indrette sig efter det. Det fantastiske ved de mennesker er at de næsten altid har en utrolig fornuftig hund. Enten så indretter den sig efter mennesket, det tager tid og de to opnår sjældent meget i prøvesystemet, men de får på sigt et godt liv sammen :-)
Det kan også være at hunden simpelthen ikke holder det ud og bliver mere og mere frustreret - og dermed besværlig. Så vælger ejeren at sælge den. Nu kommer den ud i et andet miljø ofte hos et menneske, der har helt andre ambitioner og det nye par bliver en succes. Så det kan være den sundeste løsning for mange.

Når vi kigger på top handlerne i DK så ligger vi i DK med nogle af de bedste hundefører i EU, eller måske i hele verden. Vi ved det fordi DK ofte er i top 5 på de store events. Vi har også gode hunde i DK - men i min verden, så er forholdet 80/20. 80% hundefører og 20% hund. Hundeføreren skal have rigtig meget tid til rådighed til at træne hund i. Gerne muligheder for at benytte forskelligt terræn og en virkelig vigtig ingrediens på en top handler - er gode træningskammerater der sparre med hinanden og spiller hinanden gode. Det er ikke alle forundt at have alle disse muligheder. Derfor bliver alle heller ikke top handlere!

Det siger dog kun lidt om hvorfor, så mange kun når igennem begynderklasserne (brugsprøve, debutant). Jeg kunne ønske mig at flere nåede Novice niveau. Specielt fordi en Novice hund, virkelig er en veltrænet jagthund, som man kan være bekendt at medbringe på alle typer jagt.

Men på Novice niveau, så arbejder vi ikke længere kun med hundens talent. Nu skal hund og fører til at samarbejde om en dirigeringsopgave. For at få det til at lykkedes, så kræver det rigtig meget af hundeføreren. Der skal tænkes Vind retning, terræn beskaffenhed, læse hunden under opgaven og timingen skal være perfekt. Pludselig er det hundeførerens ansvar at opgaven lykkedes og så bliver det svært og kræver rigtig mange gentagelser og dermed mange timers træning. Det kræver også mod, beslutsomhed og at man gider bevæge sig. For dirigering kan ikke trænes fra en plet i græsset - det kræver konstant bevægelser - ud i terrænet og hjælpe hunden så den forstår hvad det er vi ønsker af den.

Der vil være dage hvor man tænker så det brager, fordi tingene ikke vil lykkedes og der er dage hvor alt kører på skinner - men flest af de første. Du skal elske at knokle med disse opgaver og du skal være god til ikke at tage tingene for nær. Dirigeringsarbejdet er det sjoveste og det mest krævende og det er fantastisk når det begynder at lykkedes. Men det tager tid og kræver mange gentagelser i alt slags terræn. Se det er hundetræning!

For snart rigtig mange år siden solgte jeg en hanhund til en hundefører. Det var en rigtig sød og blød hanhund og ejeren havde nok ønsket sig mere "ild og bevægelse". Samtidigt var ejeren meget fokuseret på at han syntes at hunden lignede sin mor, som han egentlig ikke var så vild med brugsmæssigt. Se det er nærmest et dårligt match fra starten. For her har man en tendens til at se fejl hos hunden, i stedet for at sætte fokus på hvordan denne hund skal trænes og hvilke små gaver denne hund har med til dig.
Jeg fik hunden retur ca. 1 år gammel, jeg trænede ham i ca 1,5 måned og så gik jeg til begynderklasse prøve med ham og fik en fin 1. pr. - på det tidspunkt var han solgt videre til en meget dygtig hundefører, som overtog ham her fra. Han førte ham helt til toppen og vandt certifikat i Vinderklasse med ham. Den hund var halv udstilling og halv jagtlabrador og var opdrættet i den periode, hvor jeg skiftede model labrador.
Men han er et rigtig godt eksempel på at vi kan arbejde med det vi har og lærer af det eller vi kan smide væk og kasserer til vi finder præcis den som passer til os - hvis vi nogensinde gør det.
"Alle hunde har en lille gave med til os, inde i den gave ligger en lille gåde, den skal vi løse for så bliver vi bedre hundefører og trænere" Citat Suzanne Hofmann

Jeg har også kasseret hunde eller solgt hunde videre, som ikke passede ind i vores flok eller som jeg ikke ville fører videre i avl. Men de er aldrig solgt, fordi jeg ikke kunne træne dem og de har alle været super fine jagthunde. Tænk over om du vil lærer eller kasserer og om du skal kasserer fordi det er bedst for jer begge. Tag nogen med på råd og vær åben for det som du får af vide.

ÅBENHED, er nøglen i hundetræning. Hver eneste år tager jeg på tur ud i verden. I år skal jeg til Sverige og til Norge på kursus hos virkelig dygtige trænere. Nogen af dem som godt tør "sparke mig bag i", som ikke har behov for at være pæne - men som rent faktisk vil MIG det bedste, for de vil flytte mig, de vil forsøge at gøre mig bedre og hver gang lærer jeg noget nyt, eller genopfrisker noget gammelt og nyttigt.

I aften tager jeg til DRK Nordjylland, for at erfaringsudveksle med deres instruktører, om hvalpe og unghundetræning. Jeg glæder mig helt vildt og jeg er utrolig ydmyg over at få så fin en invitation.
Det bliver en kanon aften, hvor jeg vil dele en masse fine øvelser og vi vil få en masse sjove snakke om hundetræning. Jeg vil helt sikkert lærer noget af alle de dygtige mennesker og jeg glæder mig helt vildt - så det bliver en Win-Win!